13 Eylül 2016 Salı

DOLMA VE YAPRAK SARMASI


DOLMA VE YAPRAK SARMASI TARİFİ


Malzemeler:


  • 2 kg dolmalık patlıcan 
  • 2 deste asma yaprağı
  • 500 gr ince kuşbaşı et 
  • 2 kase dolmalık pirinç
  • 5 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet nane
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • Tuz

Hazırlanışı:


Patlıcanlar oyulur, içi iyice temizlenir. Asma yaprakları kaynamış suda 35- 40 sn kadar haşlanır. İçi için; 2 kase pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir kabın içine alınır. Domatesle ve biberler ince ince doğranır, pirincin üzerine konulur. Ardından nane, maydanoz ve ezilmiş sarımsakta bu karışıma eklenir. Son olarak et, zeytinyağı, tereyağı, domates ve biber salçası, tüm baharatlar ve nar ekşisi de bu karışıma dahil edilip iyice karıştırılınca iç hazır hale getirilir. Hazırlanan iç patlıcanlara doldurulur ve patlıcanların ağzı asma yaprağı, domates veya patatesle sıkıca kapatılabilir. Ben taze (haşlanmamış) asma yaprağı kullandım. Kalan içle asma yaprakları sarılır. Tencerenin içine öncelikle sarmalar sonra da patlıcanlar düzgün bir şekilde dizilir. Üzerlerini örtecek kadar su eklenir. Suya bir tatlı kaşığı kadar tuz eklenip ocağa konulur.




Kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat 15 dk kaynatılır. Piştikten sonra ocaktan alınıp hemen suyu boşaltılır.

 


Suyu boşalttıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve 5-10 dk demlenmeye bırakılır.





Dolmalar ve sarmalar yemeğe hazır. Afiyet olsun... :)


İnstagram hesabım: @hataydamaktadi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder