21 Şubat 2017 Salı

DOĞAL EV YAPIMI (ŞALGAM)

                                                                      

ŞALGAM

MALZEMELER

  • 4 kg Şalgam turbu
  • 1.5 kg Mor havuç
  • 1 kg Bulgur unu
  • Doğal maya 
  • Tuz 
  • Su

HAZIRLANIŞI

 ( Ben geleneksel yöntemle yapıyorum ve tamamen doğal.) Sirke kullanmıyorum kullandığım maya Nisan ayının ilk yağmur suyunda yoğurulmuş un birkaç gün bekletince mayalanıyor ve o maya ile bulgur ununu karıştırıp ılık suyla yoğuruyoruz üzeri  hava almayacak şekilde kapatıyoruz kalın bir bezle iyice sarılır ve  hiç hava almasın diye poşete geçirip sıkıca bağlanır oda sıcaklığında bırakılır  mayalansın  diye 3 gün bekleriz.

         
3. Gün maya kontrol edilir kapağı açtığınızda ekşi ekşi kokacak ve tıpkı ekşiyen yoğurt gibi kabarcıklar olmuş olacak  eğer maya bu hale gelmişse artık onu şalgam yapımında kullanabiliriz.




Şalgam, kabukları soyulur doğranır üzerine bir miktar tuz atıp karıştırılır 3.5 saat yumuşamaya bırakılır.

Havuç, kabukları soyulur doğranır bir kenarda bırakılır.(soyarken eldiven kullanın)




Eğer maya ekşimişse, şalgam yumuşamışsa, havuçlar doğrandıysa kaya tuzuda hazırsa artık şalgamı kavanozlara doldurabiliriz. İlk önce şalgam sıcak suyla yıkanır suyun sıcaklığı elinizi yakmayacak,
şalgam yıkanır kenarda bekletilir, hemen ardından kaynamaya yakın sıcak su havuçların üzerine dökülür ılıması için beklenir havucun suyunu dökmeyin daha sonra kullanacağız.

Kavanozlara doldurmak  için sıcak su hazırlıyoruz suyun sıcaklığı süt mayalandığı ısıda olacak.
Bütün malzemeler hazır olduğunda artık kavanozlara doldurmaya başlıyoruz. Kovanoza biraz şalgam koyuyoruz üzerine havuç sonra tekrar şalgam havuç, kovanoz dolana kadar ben bu malzemelerle 4 kavanoz doldurdum ama ben suyu bol olsun diye kavanozlara çok miktarda malzeme doldurmadım.

Kavanozlara bütün malzemeleri doldurunca sıra maya, tuz ve su koymaya geliyor.

3 lt sıcak suya 3 avuç maya ve 2 avuç tuz koyulur iyice eritilir suyun tadına bakın tuz miktarı az ise biraz daha ekleyin çoksa su ekleyin dengelensin,kavanozlara boşaltıyoruz bu işlem bütün kavanozlar dolana kadar devam edilir.


( Ayrıca havuçtan kalan suyu kavanozlara eşit miktarda dağıtıyoruz onu sakın unutmayın çünkü mor havuç suyu şalgama rengini verecek)

Bu işlem sona erince kavanozların kapağını sıkıca kapatıp onları sıcak tutacak malzemelerle güzelce sarıp hava almasını engellemek için  her kavanozu ayrı  poşetlere dolduralım ve poşetin ağzını sıkıca kapatalım,  kalorifer peteğine yakın yerde  en az  3 gün bekletilir dada sonra oda sıcaklığında 20 gün bekletir.

(Ben geleneksel yöntemle yapıyorum  geleneksel yöntemin fermentasyon süresi uzun olur.)

20 Gün sonra kavanozları  oda sıcaklığından alın serin ışık ve güneş görmeyen yerde saklayın.

Ev yapımı ve doğal şalgam yenmeye hazır hale geldi.


 



AFİYET OLSUN... : )

Videolu anlatım instagram hesabımda.

 İnstagram hesabım : @hataydamaktadi





                                                                                                                                                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder