31 Ocak 2017 Salı

KIYMALI - ISPANAKLI BÖREK

KIYMALI - ISPANAKLI BÖREK

MALZEMELER:

  • 500 gr kıyma
  • 2 demet ıspanak
  • 1 demet maydanoz
  • 2 kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Fesleğen
  • Zeytinyağı
HAMURU İÇİN:
  • Un (ben yarı yarıya beyaz ve kepekli kullandım)
  • Su
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı kadar maya
İçin Hazırlanışı:
Ispanaklar doğranır. Sıcak suda şoklanır. Süzgeçte süzülür. Soğuduktan sonra elle suyu sıkılır, daha sonra iç malzemede kullanmak için kenarda bırakılır. Kıyma geniş ve derin olmayan tava veya tencereye alınır. Üzerine bir miktar tuz atıp, tencere veya tavanın kapağı kapatılıp kıyma suyunu bırakıp tekrar çekene kadar ara ara karıştırarak tam pişene kadar kavrulur. Üzerine 2 tane ince doğranmış soğan eklenir. Daha sonra 1 çay bardağı zeytinyağı ve pul biber eklenip soğanlar pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine kimyon, karabiber ve 1 tatlı kaşığı fesleğen eklenir. Harç ocaktan alınır. Üzerine maydanoz ve suyu iyice sıkılmış ıspanak eklenir. Ve harç iyice harmanlanır. Yağı az gelirse biraz daha yağ eklenebilir. İç harcımız hazır.

Hamurun Hazırlanışı:
Un yoğurma kabına alınır. Ortasında çukur açılır. Tuz ve maya eklenir. Suyu eklenip iyice yoğrulur. Biraz yumuşak bir hamur elde edilir. 25-30 dk mayalanmaya bırakılır.

Böreğin Hazırlanışı:
Hamur mayalandıktan sonra bir kasenin içine biraz zeytinyağı konulur. Zeytinyağına sürekli parmaklarımızı batırarak hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Zetinyağı yardımı ile bezeler zeytinyağı büyüklüğünde açılır.  İç malzemeden bir yemek kaşığı alınıp, hamurun bir yarısına konulur. Hamurun yarısı boş kalacak şekilde harç yayılır. Hamur kapatılır. Ellerimizle kenarlarını bastırarak iyice kapatırız. Hamurun kenarında kalan fazla kısmı kesip çıkarılır. Bu işlem malzemeler bitene kadar yapılır. Tavada pişirilir. Afiyet olsun...  :)

İnstagram hesabım: @hataydamaktadi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder