22 Kasım 2016 Salı

HATAY'IN MEŞHUR ORUK VE İÇLİ KÖFTESİ

              ORUK VE İÇLİ KÖFTE

      MALZEMELER

      Köfte harcı için

  • 1/5 kg köftelik bulgur
  • 750 gr çift çekilmiş yağsız et
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 çay bardağı un
  • 1 kahve fincanı fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı kimyon


             İç harcı

  • 1 kg orta yağlı kıyma
  • 4 orta boy kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1/5 çay kaşığı tarçın
  • biraz karabiber
  • tuz

                     HAZIRLANIŞI

Önce iç harcı hazırlanır, 1 kg orta yağlı kıyma tencereye alınır üzerine tuz eklenir, önce yüksek ateş sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak suyunu tam çekene kadar pişirilir, pişen kıyma tencereden geniş bir tepsiye boşaltılır, aynı tencereyi  yıkamadan soğanları pişirmek için kullanalım,  soğanları doğrayıcıda doğrayıp üzerine tereyağı, pul biber ve tuz ekleyip pişirelim, soğanlar piştikten sonra ocaktan alınır tepsiye pişen etlerin üzerine dökülür,  üzerine baharatlar ve maydanoz eklenir, soğanlar etler iyice karıştırıp harmanlanır, 
iç harcımız hazır hale gelir,  iyice karıştırılır ve artık iç harç hazır hale gelir.


       KÖFTE HAZIRLANIŞI

Bulgur geniş bir tepsiye koyulur, üzerine kimyon,tuz,fesleğen ve biber salçası koyulur ılık suyla ıslatılır, et çekme makinesinde bir defa çekilir işlem bitince çektiğimiz bulgurun üzerine çift çekilmiş eti ve unu ekleyip biraz su ekleyip elimizle karıştırılır hemen ardından bir kez daha makinede çekilir ara ara su ekleyerek bu işlem yapılır köftenin kıvamı çok önemli ne sert nede yumuşak olmasın,  su miktarını ölçülü kullanılır hazırlanan köfteden cevizden biraz büyük parçalar alınır, yuvarlanır ve bir buzdolabı poşedini açın masanın üzerine serin  yuvarladığımız köfteler arada boşluk bırakılarak koyulur üzerlerine başka buzdolabı poşedi gene açarak köftelerin üzerine koyulur ve tabanı düz bir tabakla köftelerin üzerine bastırılır,
bu işlemle yuvarlak ve ince şekil ortaya çıkar, bir tane elimize alalım iç harçtan biraz alıp dolduruyoruz üzerini yuvarlak şekilden bir tanesini alıp kapak olarak kullanıyoruz kapağı koyunca iyice bastırıp birbirine iyice yapışmasını sağlıyoruz şekil verip bırakıyoruz, bu işlem iç harç bitene kadar devam edilir (içli köfteye elimizle şekil veriyoruz onu zaten sanırım herkes bilir) bilmeyen varsa tabakla yapmaya devam edilir daha kolay ve pratik olduğunu söyleye bilirim tercih sizin.



(Köfte artarsa iç harç az gelirse daha sonra kullanmak için buzdolabı poşedine doldurup dondurucuda saklanabilir hatta fellah köftesi yapabilirsiniz bende biraz arttı daha sonra kullanacam onuda sizinle paylaşacağım)


Hazırlanan köfteler tavada pişirilir, tavaya biraz tereyağı koyulur ve köfteler tereyağında alttan pişince çevirip her iki tarafı iyice pişene kadar pişirilir, bu işlem köfteler bitirene kadar devam edilir oruklar pişirilir servise hazır hale getirilir.





Diğer taraftan içli köfteleri sıvı yağında kızartıyorum




AFİYET OLSUN ...  : )  Instagram hesabım:@hataydamaktadi


  
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder