MALZEMELER
- 5 su bardağı köftelik bulgur
- 500 gr çift çekilmiş kıyma yağsız
- 2 y.k biber salçası
- 1 y.k kuru fesleğen
- 1 t.k kimyon
- 1 s.b beyaz un
- tuz
- 1.5 kg ıspanak (Ben ıspanağı bol koyuyorum siz sevmiyorsanız daha az koyabilirsiniz)
- 1 baş soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 t.k pul biber
- zeytinyağı
İlk önce köfte hazırlanır, bulgur sıcağa yakın su ile ıslatılır 5 10 dk beklenir üzerine biber salçası, fesleğen,kimyon ve biraz tuz ekleyerek birkaç dk yoğurulur, yoğurma sırasında yanımıza soğuk su koyalım ara ara, az az su alıp yoğurmaya devam edilir 5 dk kadar, ardından kıymayı ve unu ekleyip kıvama gelene kadar yoğuruyoruz kıvamı azıcık sert olması cıvık olmasından iyidir.
Yoğurduğumuz ve kıvama gelen harçtan küçük parçalar alıp elimizle yuvarlıyoruz, yuvarladığımız köfteleri geniş bir tepside üst üste gelmeyecek şekilde koyuyoruz bu işlem köfte bitene kadar devam edilir ve birkaç dakika kurumaya bırakılır. Köfteler kurumaya bırakılınca üzeri için ıspanaklar hazırlanır .
Ispanak yıkanır doğranır ve kaynamış suda şoklanır suyu süzülür soğumaya bırakılır soğuduktan sonra suyunu sıkıp kenara alıyoruz.(Ispanakları haşlarken suyuna tuz koymayın daha sonra evde çiçek veya bitkileriniz varsa ıspanak suyuyla suluyabilirsiniz tabi su soğuyunca ) yoksa azıcık tuz ekleyin.
Hemen ardından köfteleri pişirme vakti gelir, geniş bir tencerede yaklaşık 2 2.5 litre su koyulur bir çay kaşığı kadar tuz eklenir ve su kaynayınca köfteler içine atılır kaynamaya bırakılır, kaynadıktan sonra 2 yada 3 dakika kaynatmak yeterlidir köfteler pişince hiç beklemeden suyunu süzer ve hemen geniş bir tepsiye boşaltılır soğumaya bırakılır.
Bir baş soğan yemeklik doğranır yaklaşık 1 kahve fincanı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı pul biber bir tutam tuz ile sotelenir (Tuzu birkaç yerde kullanıyoruz koyarken kontrollü ekleyelim yemeğimiz az tuzlu olursa tuz eklenir tuzlu olursa yapacak bişey olmaz) hemen üzerine önceden soyduğumuz ve ezdiğimiz sarımsağın yarısını ekleyip birkaç saniye çeviriyoruz ve hemen ardından köfteleri ekliyoruz 1 2 dakika kavuruyoruz ve ocaktan alıyoruz ve hemen üzerine önceden haşladığımız ve suyunu sıktığımız ıspanakları elimizle dağıtıp ekliyoruz iyice karıştırılır ve en son 1 su bardağı 150 ml zetinyağı ile kalan sarımsaklar eklenip iyice karıştırılır ve artık FELLAH KÖFTESİ servise hazır hale gelir...
Eminim bu köftenin birçok tarifi vardır ama buda benimki demenizi tavsiye ediyorum.
AFİYET OLSUN ... : ) Instagram hesabım:@hataydamaktadi
BU ÖLÇÜLER 8 KİŞİLİK
Eğer size fazla gelecekse ölçüleri azaltın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder